Wednesday, 15 October 2014

Masa sendiri.

Sekejap kau rasa kau perlukan kawan-kawan kau untuk temankan kau lalui hidup satu hari.
Sekejap kau rasa yang kawan-kawan kau ni tersangat lah annoying. And sampai satu tahap kau tak nak langsung mengadap muka diaorang.

Sama jugak bila, ada suatu ketika tu kau tak nak langsung family kau sibuk tahu hal kau. Tapi tu sangat jarang aku rasa lah sebab most of the time, aku sangat memerlukan sokongan family aku.

Ada masa kau perlukan dan ada masa kau tak perlukan.

Dan esoknya pulak kau rasa kau perlukan masa sendiri. Kau nak lari jauh dari dunia yang mengelirukan ni. Masa tak pernah cemburu dengan kehadiran kau. Kau boleh buat apa saja yang kau suka tanpa ada gangguan daripada makhluk- makhluk lain. Indahnya dunia kan?

Aku hanya perlukan kombinasi, Laut + Novel + Coffee. Cukup.
Cukup sempurna.

Monday, 13 October 2014

Patut rasa diri bersalah ke macamana?

Kau tak bersalah dan kau dikatakan bersalah oleh pesalah yang sebenar.

Apa kau rasa?

Geram. Geram kan? Sumpah geram.

Mengamuk sakan tapi orang yang terpaksa menerima amukan tu tak tahu menahu sebab apa.

Okay, contoh situation.
Kau tengah syok tengok korean drama dan tetiba roommate kau masuk bilik dengan muka singa. Bukak pintu dengan rakusnya, sambil jalan hentak-hentak kaki, mulut pulak membebel perkataan yang langsung kau tak faham butirnya. Disebabkan kau prihatin, kau pon tegur. " Kau okay? "
Roommate kau pon jawab " Okay apebenda! Menyibuk betul! "

Paling tak suka. Paling benci bila ada orang lepaskan kemarahan dekat kita walhal kita tak ada kena mengena langsung dalam hidup dia. Paling benci.

Appreciate everything.



Rasa tertusuk.

Setiap orang nak partner yang serba serbi cukup. 

Kalau boleh, ciri-ciri yang kita berangan semua nak kena ada.

Tapi tu semua kan kuasa Allah,

Siapa kita nak menolak takdir.

" Sibuk sangat nak yang sempurna. Sedangkan kita pon biasa-biasa je "

Nak yang terbaik, kena lah jadi yang terbaik.

Cuba lah. Cuba. Ye mengaku, aku memang nak seseorang yang sempurna.

Impossible kan?

Tapi tu lah. Aku pon belum cukup sempurna.

Tak pe. Boleh belajar.

Slow slow.

Sekarang yang ada ni pon dah cukup sempurna. Terima kasih.

Learn to appreciate what you have. 

Bersyukur.


Tuesday, 7 October 2014

Faham tak?


Maaf. Sorry. Memang lah senang nak ucap.

Tapi hati orang yang menerima maaf tu, pernah perasan tak?

Buat salah memang sepatutnya minta maaf,

Tapi kalau dah dua tiga kali ulang salah yang sama,

Patut ke orang yang terima maaf tu terima maaf tu bulat-bulat?

Perompak, Pembunuh, bila lepas diaorang merompak dan membunuh then diaorang mintak maaf dekat polis, adakah diaorang dilepaskan daripada hukuman? Tak kan.

" Aku dah bunuh orang. Aku mintak maaf eh " 

Terlepas. Kalau macam tu, apa guna undang-undang?

Hati dah retak seribu, dengan perkataan maaf, boleh bercantum kembali?

woi ingat senang !

Sekali sakit, selamanya sakit.




Thursday, 2 October 2014

Jatuh.

Pernah jatuh?

Tak kisah lah jatuh terduduk ke, jatuh tergolek ke ataupon jatuh terlentang sekalipon.

Kau tahu macamana sakitnya?

Sakit kan? Sakit sangat

Dan cuba bayangkan saat kau jatuh tu, tak ada sesiapan pon yang kisah.

" Kau nak mati, Matilah. Kau hidup pon bukan mendatangkan keuntungan. Makin menyusahkan "

Apa kau rasa? Baik mati kan?

Kenapa kau perlu rasa macam tu? Kau hidup bukan untuk orang lain. Pedulikan mulut busuk mereka.

Kau mampu. Kau bangun. Kau sahut cabaran tu.

Kau boleh Zulaika.

Sunday, 13 July 2014

Rapuh.

Alhamdulillah dah masuk hari ke-15 umat Islam berpuasa. Rasa macam sekejap pulak. Tup tup dah dekat separuh puasa.

Sejak kebelakangan ni selalu rasa tak sedap hati. Gelisah memanjang. Pernah tak ada satu masa tu korang rasa yang hati korang ni macam dicubit-cubit. Cubitan yang ala-ala kena gigit kerengga tu. Pernah tak? Pernah tak korang rasa ada satu tahap tu korang rasa give up. Rasa macam lemah sangat. Pernah tak?

And ada satu tahap tu kau rasa nak menangis sepanjang hari and your kesayangan tersangatlah risau sampaikan he repeat the same questions like every 5 minutes.
" Babe are you okay? '
" Is it something wrong with me sampai buat you tak de mood macam ni? :
" I ada buat salah ke? "
" Are you really okay "
" Betul ni okay? "
" Sure ke you okay ni? "

Hey this is normal feeling for normal girl like me akan alami. Just relax okay bro.

Frankly speaking, me also tertanya-tanya. Kenapa perasaan ni wujud. Padahal empunya badan cuba untuk lari. Tapi tak boleh. Selalu rasa tak senang. Terlalu stress mungkin. Tapi sebab apa? I'm not sure either.

This is what I feel right now, HYPOPHRENIA ....


Mental breakdown. Kbye.


Friday, 20 June 2014

R .

   Kembali menerjah.
Lagi dan lagi.
Alahai benci.
       Selalu menghimpit hati yang rapuh ni.
Alahai sakit. 


Pathetic for thinking of you all the time.
Damn . Damn sangat

     Your confident face,
      Your random talk,
      Mana wei mana. Lama tak tengok.


           I just miss you.
Thats all.
Plain and simple. Alahai

Late night conversations. Jom babe



p/s : It's not the capital letter for that guy. R tu maksudnya Rindu. Kang tetiba ada jek yang tanya siapa R tu bukan sepatutnya F ke? *dengan nada sarcasm Hiks