Friday, 21 February 2014

Being too nice is danger !

" You're too nice "
okay , try baca words dekat atas ni dengan intonasi yang berbeza-beza . Ada yang cakap sebab dia memang maksudkan yang orang tu baik and ada jugak orang yang cakap tapi dalam waktu yang sama ada maksud tersembunyi di sebalik muka suci dia tu . Dalam kata lain nak ambil kesempatan lah . Aduyai nak kena explain jugak ke . Hmmm . 

Salah ke jadi baik ? Eh siapa cakap salah . Iolss tak cakap pon jadi baik ni satu kesalahan . Tapi kalau terlalu baik tu bahaya . Sebab apa ? Tau tak yang dunia sekarang ni terlalu kejam . Sangat kejam . Bila kita terlalu baik , orang yang tak bertanggungjawab ambil kesempatan tapi bila kita buat salah manusia mulut tempayan mengata pulak . Haaaa nampak tak kekejamannya dekat situ .

So, what should we do ? Just be youself and be more careful in everything you do .

Pernah jumpa tak dengan orang yang terima jek apa pon kita cakap . Setuju jek memanjang tanpa ada bantahan pon . People who are highly agreeable ni lah orang yang terlalu baik . Actually it can be a huge problem tau . Selalunya lah kan if you are highly agreeable , you want other people to like you . Ye lah bila kita tak banyak songeh , orang mesti cakap yang kita ni bagus . Senang nak bekerjasama . Orang macam ni may not want to say things yang boleh menyebabkan orang sakit hati . Terlalu nak jaga hati orang tapi padahal hati sendiri menangis .

Jadi janganlah jadi orang tu terlaluuuuuuuuu baik . Being nice and too nice are different . Kenalah tau how to draw the line between being nice and too nice . Being too nice can hurt you in all your relationships. Hubungan time bercinta , friendships , and even family pon .

Aku baik ? Tak . Sebab tu ramai orang yang menyampah dengan aku . Ehemmm ! HAHAHAHA Aku cuma buat sesuatu benda yang aku rasa betul . Adil kan ? :)





Monday, 3 February 2014

Unexpected things.

Rasa macam tak ada benda nak buat pulak malam ni , so nak luangkan masa dengan mengarut dekat blog ni lah . Basically , my life is soooooo boring . Simple . But bersyukur sangat dengan apa yang aku ada sekarang . For me lah kan , life without challenge ni tak menarik oh . Okay lets say lah kan . Kau tengah jogging dekat taman sorang-sorang selama 1 jam . ceh padahal jog 10 minit pon dah semput . Selama 1 hour kau jogging tu nothing happened . Pusing-pusing lah kau dekat taman tu . Kau tak rasa boring ke ? Boring an . 
So, aku nak situation time jogging tu lebih kurang macam ni . Aku lari-lari anak sensorang tetiba tali kasut aku terbukak dan aku tak perasan . Terpijak dan tak semena-mena aku jatuh ke tanah sampai bergegar kawasan taman tu . Dan dalam waktu yang sama , ada sorang mamat ala-ala muka Fizo Omar pon terasa gegaran tu dan terus memandang tepat ke arah aku , Arghhh damn ! Malu tahap muka tu dah boleh sorok bawah bantal . Bangun dengan selamba dan bagi senyuman paling manis dekat si jejaka tu dan teruskan perjoggingan . Aku lari dan terus lari sambil menyanyi lagu You can count on me by Bruno Mars . Tapi aku tak perasan yang sebenarnya suara aku tu dah sampai volume 7 dah . Kuat sampai boleh malukan diri sendiri . Tetiba jek ada suara jejaka yang join sekali nyanyi dengan aku dan aku stop but suara tu still teruskan nyanyian . Perghhh merdu tahap suara Hafiz woi . Rupanya jejaka tadi adalah jejaka yang nampak aku jatuh macam nangka busuk tu . This is opportunity okay . Tadi jogging sorang-sorang tetiba berdua pulak . Haaaaa nampak tak dekat situ bertapa interestingnya story hidup kau kalau kau buat sesuatu tu unplan . Unexpected things is really good oh actually . But ada jugak yang boleh buat hidup kau huru-hara . Eh that is life kan . Kita tak tau apa yang akan jadi dekat kita . Macam jugak time kau nak pergi kelas . Kau tengah otw nak pergi kelas tetiba whatsapp kelas kecoh sebab lecturer terpaksa cancel kan kelas tu . And kau rasa annoying sebab kau dah cantik2 bangun awal pagi untuk pergi kelas but actually it's a good thing kan . Sebab semua student suka kalau kelas cancel . Tipulah kalau kau cakap tak suka .    

So many unexpected things have been happening to me lately  . Tetiba masalah datang bergolek-golek . Tetiba rasa bahagia tu existence everyday . Tetiba rasa nak face to face dengan stranger yang aku baru kenal dekat wechat . Everything happens for a reason kan . Ada hikmah kalau something happened in your life . Just kau kena ready to face any challenges . Sometimes the most unexpected things turn out to be something you cant live without tau . Serious talk !