Friday, 21 February 2014

Being too nice is danger !

" You're too nice "
okay , try baca words dekat atas ni dengan intonasi yang berbeza-beza . Ada yang cakap sebab dia memang maksudkan yang orang tu baik and ada jugak orang yang cakap tapi dalam waktu yang sama ada maksud tersembunyi di sebalik muka suci dia tu . Dalam kata lain nak ambil kesempatan lah . Aduyai nak kena explain jugak ke . Hmmm . 

Salah ke jadi baik ? Eh siapa cakap salah . Iolss tak cakap pon jadi baik ni satu kesalahan . Tapi kalau terlalu baik tu bahaya . Sebab apa ? Tau tak yang dunia sekarang ni terlalu kejam . Sangat kejam . Bila kita terlalu baik , orang yang tak bertanggungjawab ambil kesempatan tapi bila kita buat salah manusia mulut tempayan mengata pulak . Haaaa nampak tak kekejamannya dekat situ .

So, what should we do ? Just be youself and be more careful in everything you do .

Pernah jumpa tak dengan orang yang terima jek apa pon kita cakap . Setuju jek memanjang tanpa ada bantahan pon . People who are highly agreeable ni lah orang yang terlalu baik . Actually it can be a huge problem tau . Selalunya lah kan if you are highly agreeable , you want other people to like you . Ye lah bila kita tak banyak songeh , orang mesti cakap yang kita ni bagus . Senang nak bekerjasama . Orang macam ni may not want to say things yang boleh menyebabkan orang sakit hati . Terlalu nak jaga hati orang tapi padahal hati sendiri menangis .

Jadi janganlah jadi orang tu terlaluuuuuuuuu baik . Being nice and too nice are different . Kenalah tau how to draw the line between being nice and too nice . Being too nice can hurt you in all your relationships. Hubungan time bercinta , friendships , and even family pon .

Aku baik ? Tak . Sebab tu ramai orang yang menyampah dengan aku . Ehemmm ! HAHAHAHA Aku cuma buat sesuatu benda yang aku rasa betul . Adil kan ? :)





No comments:

Post a Comment